Tanya sama hati
Apa asal sayang
Adakah tandanya nampak dipandang
Kumbang rayu bunga
Bulan dan bintangnya
Punya tanda-tanda hubungan mesra

Tanya sama hati
Pernahkah merindu
Ingat masa lena apa mimpimu
Masa berjauhan
Apa nan dikenang
Bila difahamkan itulah sayang

Jikalau tidak kerana sayang
Kuntuman kasih tak mungkin kembang
Andainya jemu mengganti rindu
Jambangan mesra tentulah layu

Tanya sama hati
Apa asal sayang
Adakah tandanya nampak dipandang
Kumbang rayu bunga
Bulan dan bintangnya
Punya tanda-tanda hubungan mesra

Ha.. ni lagu nyanyian oleh Tan Sri P. Ramlee dan Normadiah yang bertajuk itulah sayang. Hm, apa yg cuba ak sampaikan di sini ek?..

Sayang?
Suka? 
Minat?

- OBSESSI


Pernah tak rasa sayang tu membawa kpd perasaan di luar kawalan korg seperti obsessi? Korang terlalu obses dgn pasangan korg. 

TERLALU MENGAMBIL TAHU PERIHAL PASANGAN.


1. Pergi mana-mana mesti REPORT kat pasangan terlebih dahulu?

2. Kalau pasangan tidak menjawab panggilan telefon atau SMS, mulalah risau tahap gaban dan mula menghubungi sesiapa sahaja yg tinggal berdekatan dengan pasangan untuk mengambil tahu (Risau tak tentu pasal, myb pasangan anda cuma pergi toilet/tertidur/dll aktiviti.)

3.Check handphone pasangan setiap kali berjumpa. Kalau ada nombor yang tak dikenali mulalah call. (ntah-ntah ayah pasangan yang call guna no. opis ke, adik kat sekolah call guna no. kawan ke).

4. Bengang tak tentu pasal dengan pasangan kerana tidak menukar status IN A RELATIONSHIP di laman sosial seperti facebook, friendster, bla....bla....bla..

5.Bila pasangan dah janji nak call time cenggini...tapi terlambat la cket. Mula merajuk tak tentu pasal. Mybe sampai lusa pun tak ilang lagi rajuknya.


Ini mungkin pentanda-petanda obses yang kecil tanpa kita sedari. Tapi macam mana pulak dengan obses terhadap orang yang bukan kekasih kita? Mungkin orang tu kawan kita? Teman kuliah? AJK dalam mana-mana persatuan yang sama dgn kita? Bekas ketua pengawas sekolah kita dulu? Pemimpin pelajar kita atau bos di tempat kita bekerja? Di mana kesemua individu ini kita cuma mampu memandang dari jauh sahaja. Nak tegur malu...kurang keyakinan diri...

Lepas tu kalaulah individu yang memang dah konpom bukan KEKASIH/TUNANG/SUAMI/ISTERI kita ni didekakati mana-mana wanita/laki-laki, hah!! Mulalah cemburu tak tentu pasal. Padahal korang sape? Ikatan pun takde kan? Itulah realitinnya. Mungkin kita sedar atau kita buat-buat tak sedar. 

Ada yang lebih SADIS, sanggup mengikut hawa nafsu dan bisikan iblis laknatullah, yang menggunakan ilmu sihir untuk membalas rasa marah ini terhadap  apa yang dilakukan oleh orang yang dia suka, tapi tak suka kat dia. Golongan ni memang dijanjikan neraka la..kan..kan..By the way, sekarang ni tuhan bayar 

CASH 

aje, tak payah tunggu  

CEK
  
kat neraka. Betul tak? Tapi kesian sangat kat individu yang menjadi mangsa guna-guna/ sihir ni. Menderita angkara orang yang tidak bertanggungjawab. Kalau yang lebih teruk lagi hingga membawa maut. Astaghfirullahal a'zim. Betapa teruknya manusia akhir zaman ni kan.. 


Betapa OBSSESI ini memerlukan rawatan dari peringkat mula lagi sebenarnya. Bagi aku ia merupakan 


PENYAKIT MENTAL ALAF BARU


yang kini semakin-makin menjadi dalam kalangan masyarakat kita. Kita memang sedar. Malangnya kita selalu BUAT-BUAT TAK TAHU


Kita cuma akan buat-buat TAHU bila ini terjadi kepada mereka yang kita sayangi atau berdekatan dengan kita. Namun, bila kita sedar semuanya dah terlambat. 

Siapa yang rugi? 


KORANG.

Siapa yang sengsara?


MEREKA DAN KELUARGA MEREKA.


Apa korang pedulik kan.


So, ubahlah mentaliti dan cara pemikiran kita. Jadikan juga islam sebagai penduan hidup kita. Agar kita tak terjerumus lalu tergelincir dari Titian Sirat lalu berenang-renanglah korang di dalam api neraka. Time tu nak mintak tolong siapa? 


**Lu pikirlah sendirik...


Wassalam.











Hallu.....

2010,2010, 2010..

Apekah ia sekadar angka kepada kita?..

1 Muharram 1431... 

Agak-agak korang la kan... Tahun-tahun yang sebelum ni korang puas ati tak dengan yang dah berlaku..maksudnya semua perkara yang korang nak capai dah tercapai ke belum?..Haaaa...berapa percent yang tercapai???

10% ?
30% ?
50% ?
100% ?


Hebat la korang kalo semua nye berjaye dicapai...hehe...aku???

Banyak sangat plan aku lari.. Cukopla ak asik pandang belakang je..


Jalan mesti ke hadapan...


Cewah..eh..tapi betul la ni..ak harap tahun yang baru..

reborn!!!


yeah,, itu yang aku nak..aku nak aku tahu apa yang aku nak.. buat apa yang aku nak buat dengan bersungguh2..no play-play meh..sudah cukop..new life..begins..

Buangkan sikap lalai, leka dengan enjoy jew. 


Azam baru???? Ofkos mesti ade. target point... ah hah!!! List?... Hm..Let's check it out!!!

1. DIET


hehehe,,, aku mesti diet la. tak abis2 kena hentam ngn semua org...mana leh jadik..So, starting from my room.. takde lagi makanan2 yang sengaja diada-adakan..sengaja dimakan walaupon tak lapa..wakaka..eh..betul..itulah aku..now, i am what i eat...

Kembang + Tembam = Baju makin tak muat ( mengecil, hehe)

Ape nak buat.. mesti berubah!!!! Caiyok,, caiyok2......!!!!!!

2. Belajar dengan bersungguh-sungguh
Ini kisah benar. Pointer aku turun 2 sem berturut-turut. To much playing, sleeping and movie time. Aku kena la belajar kurang-kurangkan. kalo tak aku jadilah siswazah TAK GUNA.Aku tak nak grad dengan result yang ntah hape2. Sia-sia mak bapak aku anta belajar tapi aku asik memain jew. 

ENOUGH !!!!!!!

3. KURANGKAN TIDUR
Aku memang kuat tidur. Konon nak jadi Sleeping Beauty la.. Korang tau tak betapa masa emas.. masa hebat itu banyak terbuang ketika korang tidur?..Hm..Bangkitlah wahai anak Adam.. dari Lena yang tak pernah cukop...

 

tidur malam - 6 jam cukop la..ni aku cam panda...12 jam..
tidur petang - nehi more... buruk akibat tidur petang ni..byk penyakit dan lembapkan otak,,
tidur tghri - at least seploh minit je. itu yang apdal la..

** ni la salah satu sebab aku gemok..Huargh!!!!!!

4. Novel DIBIUS CINTA...
 Aku musti siapkan novel ni..dah lama aku meninggalkan tulisan coretan hatiku ini. cian dier..laptop lama prob ,, so now shud be no more reason ...

Tunggu!!!

So, kawan2..aku tak nak berazam banyak2..nanti buat kepam je..habuk pun tarak lak nanti..

Kita sama - sama berdoa..




Berdoalah dengan sepenuh hati,
seikhlas hati..
penuh tawaduk dan zuhud..
kerana kita meminta sesuatu dari Nya..

biar sampai menitis air mata...




moga tahun ini..
segala perkara berjalan dengan lancar..
dikurnia tubuh yang sihat..
jauh dari penyakit, kesengsaraan, kemiskinan, bencana dan kesedihan...
dan terlaksana hajat dan perancangan..
moga kebahagiaan senantiasa mengiringi kita..

Amin..Ya Robbal A'lamin..
Wassalam.



Assalamualaikum..

hai... Korg selalu tak marah-marah?..Kena marah...Termarah org yang tak sepatutnya?..Hm..



 
Hawa nafsu dan sifat pemarah itu wajib dikawal dan dikendalikan. Salah satu cara yang dianjurkan oleh agama ialah dengan selalu berpuasa. Untuk menundukkan kedua-dua sifat itu manusia perlu berjuang, sama tarafnya dengan berjuang dalam peperangan jihad. Allah SWT akan memberi ganjaran yang besar terhadap sesiapa yang berjaya dalam perjuangan ini. Sebaliknya mereka tidak berjaya dan hidup dengan menurut kehendak hawa nafsu, tidak kira halal dan haram. Maka akan dibalas dengan azab seksaan yang tidak terperi sakitnya.



Walau bagaimanapun seperti yang diterangkan di atas, nafsu, syahwat dan marah itu ada tempatnya yang memberi faedah kepada manusia. inilah tujuannya Allah SWT memberikan kedua-dua sifat itu. Misalnya manusia mempunyai nafsu untuk makan, maka ia mestilah ditunaikan kerana jika putus makanan maka manusia itu akan mati. Tetapi cara menyediakan makanan dan makan itu hendaklah sederhana sahaja, jangan berlebih-lebihan. Firman Allah dan Surah al-A'raf ayat 31 yang bermaksud:  

.."Dan makanlah serta minumlah dan jangan pula kamu melampau-lampau: sesungguhnya Allah tidak suka akan orang yang melampaui batas".

Rasulullah SAW pernah bersabda:  

"Makanlah serta minumlah dan bersedekahlah dan juga pakailah (pakaian yang baik-baik serta berhiaslah) asalkan jangan kerana bermegah-megah dan menyombong diri, dan jangan pula melampau-lampau, kerana Allah suka melihat kesan nikmat-nikmat Nya kepada hambanya".

Kesimpulannya, tujuan dikawal hawa nafsu bukanlah hendak mencabutnya sama sekali dari akar umbinya atau menghapuskannya dari tubuh manusia yang dituntut hanyalah untuk mengembalikannya ke tempat yang benar dan sederhana. Sifat marah misalnya, dituntut agar tahu mempertahankan diri, jangan sampai mendiamkan diri atau terlalu pengecut walaupun diri atau umat Islam seluruhnya diancam dan dimusuhi, demikian juga jika hhukum-hukum agama dipersenda dan dicabuli. Sabar ada batasannya. jangan sampai dipijak. jangan sampai maruah dijatuhkan.

Dalam hubungan ini, Rasulullah SAW pernah bersabda:  

"Sebenarnya aku ini seorang manusia. Aku marah seperti mana manusia marah (Hadis Riwayat Muslim dan Anas)

    Dalam usaha melatih diri untuk mengawal hawa nafsu, kadang-kadang nafsu syahwat itu dapat menguasai jiwa manusia sehingga akal yang sempurna pun terlepas daripada mengendalikannya, tidak terdaya untuk menahannya daripada melakukan perkara-perkara yang keji atau maksiat. Tetapi apabila ia segera menyedari keterlanjurannya itu lalu bertaubat dan berazam untuk kembali kepada yang benar, maka insya Allah ia akan berjaya dan budi pekertinya akan berubah semula kepada yang baik dengan izin Allah.

Aku bukan ape...kebelakangan ni selalu sangat aku jumpa orang yang marah-marah.., kena marah... Lagipun marah2 selalu ni kan tak elok untuk kesihatan. Senang pulak nak dapat penyakit. Seperti kata Rasulullah, bila kita terasa nak marah je, fikirkan 100 sebab dulu sebelum kita marah-marah. Huh, jenuh la nak pikir kan? Memang la kita bukan Nabi, kita manusia biasa.. Tak dibekalkan dengan sifat-sifat maksum.. tapi kalo ada sesuatu yang baik dibawa oleh Nabi, yang boleh diikuti apatah lagi seseorang itu adalah pemimpin, pelajar, guru, dan mereka yang sewaktu dengannya, bukan ke harus dicontohi?..

Hm... terpulang pada diri sendiri la... Lu pikirla sedirik okie dokie..

Chiowz
Hai...hari ni jeje nak story pasal cousin jeje yang baru sahaja melangsungkan perkahwinan pada 1 Muharam yang lalu...hehe..tahniah dan smoge berbahagia ke anak cucu..


well, Ini adalah antara majlis pernikahan yang berlangsung di rumah pihak pengantin perempuan di Putrajaya..


  
Ini adalah antara hantaran dari pihak perempuan kepada pihak lelaki..hantaran pihak lelaki jeje terlupe nk amiik lak..leh lak terlupe hantaran abg sepupu sendiri..SENGAL... 
Hah..ini majlis masa malam berinai..jeje tak amik byk time nih sebab mengantuk...hehe..penat... 

lepas tu kan..jeje jumpa lak ade superman ni..hehe baby boy yang dok sedap tidur dgn comelnya kat ruang tamu mse pengantin sedang sibuk bersanding..comel kan..kan...hehehehehe...           

 
Selepas itu, mulalah keesokan hari untuk majlis persandingan...kuning gitu..pape pon..memang cantik, comel dan sesuai dua-dua mempelai ni.. I Loike.....XD  

Ni lak,, kami sedang sibuk untuk majlis persandingn di sebelah keluarga lelaki..huh, mmg meriah gielr..yelah,,kawasan kampung.Meriah nye mmg dasyat..



 


Hah, kat bawh ni adalah beberapa gambar pengantin yang bergambar dengan ayah JEJE,, hehe...Senyum je ayah jeje....XD


 

Ini adalah hari berlangsungnya kenduri kahwin di sebelah pengantin lelaki di Melaka..Fuh, ramai gle org dtg...

 


Along jeje, seronok gile dier dapat 'menyembah' atau tepung tawar pengantin..


  

Bak kata pengantin lelaki..jumpa lagi di stage yg seterusnya pada 3 mac 2010..InsyaAllah..sebab giliran kakak sepupu Jeje pula untuk melangsungkan perkahwinannya di Pelabuhan Klang, Selangor..

Cucu-cucu tok Jais..jumpa di sana ya..kita berkumpul dan berkampung dengan riangnya menyambut pengantin..hehhehhehehe
Salam..huhu.. Amacam??korg dah tgk new mOOn ke belOm?...huhu..
Baik korg pegi tgk..memang sure best r..Tak yah citer byk2...
Tgk la pic2 ni okie....





my beloved..hakhak..




ade watak yang sibuk nak berkembang,,..jacob a.k.a JAKE

assalamualaikum...

hai...rehat sebentar dari membca utk final..haha...lepak2 jap..sambil lyn facebook n blog..
rindu sgt nak sambung menulis novel dibius cinta..tp apakan daya..kesibukan ++ lappy ku di ICU..hehe..sabar jelah...

nak mengadu nih..
susah gila psikologi sosial ni...saket mata aku nak baca...
banyak bebenor teori pakcik 'salleh' ni buat...mampukah ak melaluinya..oh...tidak dapat ak membayangkannya....

xsabar-sabar nak merdeka 11 aribulan ni..nak jmpa my dad yg dah boleh balek rumah ...jeje lom dapat jumpa beliau lagi semenjak kepulangan beliau di rumah kai yg tercinta...rindu sgt2...camat pulang ayah dr hospital..hampir sbulan my dad kat spital...

banyak mende yg terjadi sepanjang tahun ni...memang kita tak seharusnya membilang hari-hari susah yg telah berlalu..sekurang2nya ini menjadikan kita manusia yang lebih mensyukuri nikmatNya...takpa..insyaAllah..hari esok masih banyak lagi yg boleh kita lalui dan lakarkan dengan peristiwa-peristiwa indah dan manis....

banyak lagi yg jeje belum buat dan nak buat...

1.   jeje nak jadi sukarelawan utk MAKNA, dan Islamic Relief Malaysia..skang ni tgh cuba nak usahakan..

2.  nak habiskan novel dibius cinta...yakin boleh!!!!

3.   nak grad dgn jayanya..kerja dgn jayanya..dan bayar utang dgn jayannya..

 4.   mendapatkan sebijik kete.. kete idaman myb lambat lagi..so beli keta bese2 dulu.. boleh bwk mak ayah jln2...

5.    nak  menjalani idop dgn tenang, aman dan damai... ptg leh jln2 tepi pantai..tgk pokok yg melambai2..angin sepoi2 yg menyapa wajah dengan bau laut..

6.   bercita2 mencari boypren yg kaya, kacak, dan baik ati... + + available..hahahahahahahahahahahahahahaha.....(gaya seorang pompuan sihir yg berjaya)..maksudnya kacak budi pekertinya, kaya budi bahasanya..baik hatinya..dan available dari segi hati nuraninya...insyaAllah..Amiinn..

Daaaa..
salam..

hai..jeje baru jew balek dr mlake..bru smpi bilek..hehe..

perkhabaran yg kureng menyenangkan lagi...

laptop jeje problem..uwaaaa...menci nyee..motherboard problem..uwaaaa...ngah sebok nak final..ngah gian nak menulis..time nih la rosak...adesss..

apa yg harus aku lakukan?.. nk betulkan motherboard tu mkn duit ratus2 tu..nih dah ujong sem..mne ade duit sgt....camne nih... pasti ade hikmah di sebalik semua ni..i haf to be strong..ya...stronger!!!!

mgkin ader hikmahnya...

1.    laptop baru akan jatoh ke riba.?
2.    atau mendapat laptop yang lebey canggih dr yg sekarang?
3.   Tuhan nak bagi petunjuk yang aku dah terlalu leka..dok mengadap laptop siang mlm... jd ble laptop rosak..ak leh blaja dgn tenangnya... tambah2 lak nk final dlm seminggu lagi..oh...la..la..

so, ak kne bawa byk2 bersabar dan mengulangkaji pelajaran dgn penuh tawaduk dan keimanan tanpa diganggu oleh facebook, blog aku,,, blog penulisan2u..hahahahahaha.....padan muka aku....hahahahahah.....
Ya Allah, jika aku jatuh cinta,
cintakanlah aku pada seseorang yang
melabuhkan cintanya pada-Mu,
agar bertambah kekuatan ku untuk mencintai-Mu.


Ya Muhaimin, jika aku jatuh cinta,
jagalah cintaku padanya agar tidak
melebihi cintaku pada-Mu

Ya Allah, jika aku jatuh hati,
izinkanlah aku menyentuh hati seseorang
yang hatinya tertaut pada-Mu,
agar tidak terjatuh aku dalam jurang cinta dunia.

Ya Rabbana, jika aku jatuh hati,
jagalah hatiku padanya agar tidak
berpaling pada hati-Mu.

Ya Rabbul Izzati, jika aku rindu,
rindukanlah aku pada seseorang yang
merindui syahid di jalan-Mu.

Ya Allah, jika aku rindu,
jagalah rinduku padanya agar tidak lalai aku
merindukan syurga-Mu.

Ya Allah, jika aku menikmati cinta kekasih-Mu,
janganlah kenikmatan itu melebihi kenikmatan indahnya
bermunajat di sepertiga malam terakhirmu.

Ya Allah, jika aku jatuh hati pada kekasih-Mu,
jangan biarkan aku tertatih dan terjatuh dalam
perjalanan panjang menyeru manusia kepada-Mu.

Ya Allah, jika Kau halalkan aku merindui kekasih-Mu,
jangan biarkan aku melampaui batas sehingga melupakan
aku pada cinta hakiki dan rindu abadi hanya kepada-Mu.

 Ya Allah, jadikalnah dia merasa kasih kepada kedua ibu bapaku sebagaimana kasihnya kepada kedua ibu bapanya dan jadikanlah aku mengasihi kedua ibu bapanya sebagaimana kasihku terhadap kedua orang tuaku.

Ya Allah,
jadikan kedua ibu bapanya mengasihiku sepertimana mereka mengasihi anak yang lahir dari benih mereka, dan jadikanlah jua kedua ibu bapaku mengasihi dia sebagaimana mereka mengasihi anak yang lahir dari benih mereka.

Ya Allah Engkau mengetahui bahawa hati-hati ini telah
berhimpun dalam cinta pada-Mu,
telah berjumpa pada taat pada-Mu,
telah bersatu dalam dakwah pada-MU,
telah berpadu dalam membela syariat-Mu.
Kukuhkanlah Ya Allah ikatannya.
Kekalkanlah cintanya.
Tunjukilah jalan-jalannya.
Penuhilah hati-hati ini dengan Nur-Mu yang tiada
pernah pudar.
Lapangkanlah dada-dada kami dengan limpahan keimanan
kepada-Mu dan keindahan bertawakal di jalan-Mu...

hot

Di mana boleh cari ramai Melayu
Pastinya di Kelantan dan Trengganu
Dan juga di pasar malam dan pasar minggu
Di Akademi Fantasia dan Pesta Lagu
Di Jom Heboh orang Melayu berpusu-pusu
Di Sungai Buloh dan sebelum ini di Pudu
Dan di jalan, lumba haram tak buka lampu
Dan di selekoh duit rasuah depa sapu
Di pusat serenti akibat ketagih dadah dan candu
Di malam kemerdekaan dan malam tahun baru
Terkinja-kinja best giler menari macam hantu

Apa hobi orang Melayu
Terkenal dengan budaya malas dan lesu
Berlepak buang masa tak jemu-jemu
Atau baca majalah Mastika cerita hantu
Tengok telenovela dari Filipina dan Peru
Sambil makan junk food kacang dan muruku
Mana tak gendut berpenyakit selalu
Kalau nak berlagak melayu nombor satu
Asal bergaya sanggup makan nasi dan toyu

Boleh tak jumpa mereka di kedai buku
Atau di perpustakaan dan majlis ilmu
Atau ambil kelas kemahiran di hujung minggu
Ada tapi kurang sangat ke situ
Kenapa Melayu jadi begitu
Nak salahkan sapa ibubapa atau guru
Pemimpin negara atau raja dulu-dulu
Ayat lazim di mulut ialah malas selalu
Nak harap kerajaan saja bantu
Terutama sekali kontraktor kelas satu
Tak habis-habis gaduh nak jatuh sapa dulu
Dan suka sangat dengan budaya mengampu

Sampai bila kita nak tunggu
Bangsa Melayu jadi bangsa termaju
Boleh, dengan beberapa syarat tertentu
Pertama dengan banyak menguasai ilmu
Kata nabi ikutlah al Quran dan sunnah ku
AlQuran yang diturunkan 1400 tahun dulu
tapi apakah yang kita tahu,cuma baca nak halau hantu
Antara faktor yang menyebabkan kita mudah berinteraksi dengan orang lain dan orang lain mudah tertarik kepada kita ialah:

1) Jaga solat dan lakukan ibadah-ibadah khusus dan umum yang lain.
2) Sentiasa bersangka baik terhadap semua orang (walaupun kita perlu berwaspada setiap masa).
3) Sentiasa memberikan senyuman ikhlas kepada orang di sekeliling kita.
4) Banyakkan bersedekah, samada dalam bentuk wang, senyuman, bantuan tenaga, masa, nasihat, idea, pandangan, sokongan moral dan doa yang berterusan.
5) Sentiasa memperbanyakkan sabar. Nabi s.a.w. pernah berpesan supaya mencari 144 sebab sebelum kita memarahi orang.
6) Sentiasa ceria apabila berjumpa dengan orang lain. Pastikan setiap orang seronok berinteraksi dengan kita.
7) Pamerkan perasaan sayang dan sentiasa sayang-menyayangi antara satu dengan yang lain.
8) Bentuk dan pamerkan sahsiah yang positif setiap masa. Peribadi yang kurang sopan akan menyebabkan orang lain rasa mual terhadap kita.
9) Amalkan sunnah-sunnah harian setiap masa dan insyaAllah orang lain akan tertarik kepada kita.
10) Jika wujud sebarang perasaan sombong atau benci terhadap orang lain, terus ingatkan diri kita tentang mati. Kita mudah insaf dan balik ke pangkal jalan apabila mengingati mati.
11) Sentiasa syukur dan redha atas pemberian Allah swt.
12) Sentiasa memberi salam dan ucap selamat kepada orang lain. Pemberian salam akan mengukuhkan hubungan sesama manusia.
13) Pamerkan simpati kepada setiap individu-individu yang memerlukan simpati dan perhatian.
14) Jadilah pendengar dan kawan yang setia.
15) Sampaikan berita baik tentang orang lain dan sembunyikan kelemahan atau keburukan orang lain.
16) Sentiasalah bermaaf-maafan sebelum berpisah dengan seseorang dan iringi perpisahan dengan doa.

Terlebih Dahulu Baiki Diri

Untuk menarik perhatian orang lain terhadap diri kita, kita perlu terlebih dahulu menyayangi dan memperbaiki diri kita. Orang yang mengasihi dirinya tidak akan melakukan sebarang kegiatan yang boleh mensabotaj dan merosakkan dirinya. Setiap tindak-tanduknya akan dilakukan secara berhikmah dan sentiasa memikirkan perasaan orang lain. Ingatlah pesanan seorang sarjana: "Orang tidak kisah setakat mana yang anda tahu (berilmu), sehinggalah mereka tahu yang anda kisah terhadap mereka."

wassalam
Hari ini sebelum kita mengatakan kata-kata yang tidak baik,
Fikirkan tentang seseorang yang tidak dapat berkata-kata sama sekali.
Sebelum kita mengeluh tentang rasa dari makanan,
Fikirkan tentang seseorang yang tidak punya apapun untuk dimakan.
Sebelum anda mengeluh tidak punya apa-apa,
Fikirkan tentang seseorang yang meminta-minta dijalanan.
Sebelum kita mengeluh bahawa kita buruk,
Fikirkan tentang seseorang yang berada pada keadaan yang terburuk di dalam hidupnya.
Sebelum mengeluh tentang suami atau isteri anda,
Fikirkan tentang seseorang yang memohon kepada Tuhan untuk diberikan teman hidup.
Hari ini sebelum kita mengeluh tentang hidup,
Fikirkan tentang seseorang yang meninggal terlalu cepat.Sebelum kita mengeluh tentang anak-anak kita,
Fikirkan tentang seseorang yang sangat ingin mempunyai anak tetapi dirinya mandul.Sebelum kita mengeluh tentang rumah yang kotor kerana pembantu tidak mengerjakan tugasnya,
Fikirkan tentang orang-orang yang tinggal dijalanan.Dan di saat kita letih dan mengeluh tentang pekerjaan,
Fikirkan tentang pengangguran, orang-orang cacat yang berharap mereka mempunyai pekerjaan seperti kita.Sebelum kita menunjukkan jari dan menyalahkan orang lain,
Ingatlah bahawa tidak ada seorangpun yang tidak berdosa.Dan ketika kita sedang bersedih dan hidup dalam kesusahan,
Tersenyum dan berterima kasihlah kepada Tuhan bahawa kita masih hidup !
Masyarakat Jepun begitu menggemari ikan yang segar. Akan tetapi, bekalan ikan di lautan Jepun adalah terhad. Maka, para nelayan terpaksa menangkap ikan di kawasan laut dalam yang lebih jauh daripada daratan.Maka, semakin jauh ke laut dalam, semakin lama masa yang diambil untuk membawa balik ikan ke daratan. Syarikat perikanan ini mendapat satu jalan penyelesaian dengan menyediakan peti sejuk beku di dalam bot. Akan tetapi, masalah tetap muncul yang mana ikan menjadi tidak segar selepas beberapa hari di lautan.Orang jepun tidak menggemari ikan yang tidak segar!Maka, harga ikan sejuk beku ini dijual dengan harga yang lebih murah kerana permintaan yang rendah.

Syarikat ini tidak berputus asa untuk mencari penyelesaian dan akhirnya telah mengemukan idea dengan menyediakan tangki ikan! Teorinya begini, ikan hidup yang ditangkap akan terus dimasukkan ke dalam tangki ikan hidup-hidup! Maka, ikan tersebut di bawa balik ke daratan dalam keadaan hidup-hidup. Akan tetapi, masalah tetap timbul kerana walaupun ikan tersebut masih hidup, tetapi masyarakat jepun tidak dapat merasai kemanisan ikan yang segar. Hal ini adalah kerana ikan tersebut menjadi pasif yang menyebabkan daging ikan tidak segar.Maka, syrikat perikanan ini terus bertungkus lumus memerah idea bagi menyelesaikan masalah ini.

Akhirnya timbul satu idea yang cukup bernas bagi mengatasi masalah yang timbul. Syarikat ini masih mengekalkan konsep yang sama iaitu menyimpan ikan di dalam tangki air yang ditambah dengan ikan jerung kecil di dalamnya! Walaupun terdapat ikan yang menjadi mangsa kepada ikan jerung ini, akan tetapi kebanyakan ikan masih lagi hidup apabila sampai ke daratan.Ikan yang dibawa balik mendapat permintaan yang tinggi kerana ikan ini masih segar dan isinya manis. Hal ini adalah kerana, ikan-ikan ini terpaksa berenang dengan aktif untuk mengelakkan diri daripada di makan oleh jerung tadi.

Ironinya cerita ini dengan kehidupan kita seharian adalah kita menganggap cabaran dan dugaan sebagai ikan jerung kecil yang menjadikan kita sentiasa bersedia, bertenaga dan aktif.Ikan jerung ini juga menjadikan kita lebih bijak, berusaha secara berterusan dan berdaya saing dalam kehidupan seharian. Jadi jika kita malas dan tidak berusaha, pastilah kita akan menjadi mangsa kepada jerung kecil ini bukan? Bersyukurlah kita kepada Allah kerana menganugerahkan kita seekor ikan jerung kecil dalam kehidupan kita seharian yang menjadikan kita lebih berusaha, berdaya saing dan menjadi lebih baik daripada semalam.
Anda Tentunya Akan Disukai Ramai Sekiranya ......

*Bila anda mengucapkan "Selamat Pagi" atau "Assalamualaikum", anda mengucapkannya dengan bersungguh-sungguh, terang dan sepenuh hati.

*Anda penuh bersemangat dalam menghadapi hidup sehari-hari.

*Anda sentiasa jujur dalam menilai kebaikan-kebaikan orang yang anda temui.

*Anda banyak mengukir senyuman manis yang ikhlas.

*Anda menghargai dan menyanjungi setiap pemberian orang kepada anda.

*Anda mampu bertahan selama berbulan-bulan tanpa meradang dan merengus.

*Anda tidak membebankan orang lain dengan masalah atau tugasan-tugasan anda

*Anda dapat mengingat dengan baik rupa paras dan nama-nama orang.

*Anda dapat melahirkan perasaan tidak puas hati anda dengan sehalus yang mungkin dan tidak menyinggung hati mana-mana pihak.

*Anda tidak mempersendakan dan mempermainkan mana-mana pihak.

*Anda berhati-hati ketika menyampuk atau memotong percakapan orang lain.

*Anda menitikberatkan cara penampilan anda ketika anda bersosial.

*Anda menghindarkan diri daripada mengucapkan kata-kata kesat dalam perbualan anda.

*Anda tidak lokek dalam menghulurkan bantuan kepada orang.

*Anda tidak menyimpan perasaan syak wasangka terhadap orang lain.

*Anda menitikberatkan perasaan orang lain ketika berkomunikasi (sama ada secara verbal ataupun unverbal).

*Anda dapat menyesuaikan diri dengan mereka yang ingin berkenalan dengan anda.

*Anda dapat menghindarkan diri daripada menegur kesilapan orang lain secara langsung dan berterus-terang.
Bila seronok, aku cari....pasanganku
-Bila sedih, aku cari....Mak
-Bila berjaya, aku ceritakan pada....pasanganku
-Bila gagal, aku ceritakan pada....Mak
-Bila bahagia, aku peluk erat....pasanganku
-Bila berduka, aku peluk erat....Emakku
-Bila nak bercuti, aku bawa....pasanganku
-Bila sibuk, aku hantar anak ke rumah....Mak
-Bila sambut valentine.. Aku bagi hadiah pada pasanganku
-Bila sambut hari ibu...aku cuma dapat ucapkan "Selamat Hari Ibu"
-Selalu.. aku ingat pasanganku
-Selalu.. Mak ingat kat aku
-Bila-bila... aku akan talipon pasanganku
-Entah bila... aku nak talipon Mak
-Selalu...aku belikan hadiah untuk pasanganku
-Entah bila... aku nak belikan hadiah untuk Mak
-Renungkan:
-"Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja...
-bolehkah kau kirim wang untuk Mak?
-Mak bukan nak banyak... lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah"
 ini pengalaman seorang individu yang anaknya memang suka tgk upin ipin....

 Kebiasaannya pada hujung minggu aku membiarkan anak-anak melayari internet. Semalam anak Akif (7 tahun) dan adiknya Afif (3 tahun) sedang mengadap youtube. Biasalah budak-budak ni suka tengok video Upin dan Ipin.

Tiba-tiba kedua-duanya menjerit ketakutan. Muka kedua-duanya pucat dan menangis mendapatkan emaknya yang sedang menonton TV. Aku pun tengok video apa yang diaorang ni tengok.

Rupanya ada makhluk yang rasanya ada kelebihan pandai mengedit video membuat lawak bodoh.

Video Upin Ipin pada mulanya elok saja kisah Upin Ipn nak pergi solat terawih:

Tengah syok-syok tengok keluar gambar hantu dengan jeritan yang menyeramkan.

Ni yang dinamakan bergurau tak kena tempatnya. Bukan ke video Upin Ipin ni kesukaan kanak-kanak menontonnya. Jangankan kanak-kanak orang tua pun boleh kena sakit jantung dibuatnya. Walau ada warning 'jangan menonton jika anda sakit jantung' , budak-budak apa kira.

Berhati-hati dan jangan lupa mengingatkan anak-anak atau adik anda menonoton video Upin Ipin di Youtube.

Hampeh betul la budak yang upload video ni yang menggunakan nick "tukangfiqir" ni. Semalam ramai yang beri komen mengutuk video ni. Ingatkan si tukangfiqir ni nak remove video ni. Rupanya dia remove komen-komen video ni.

Kalau nak tengok video ni search la di youtube "upin ipin panas" lepas tu jangan lupa flag video ni...
Gempa di Padang jam 17.16, gempa susulan 17.58, esoknya gempa di Jambi jam 8.52. Coba lihat Al-QurĂ¢n! demikian bunyi pesan singkat yang beredar. Siapa pun yang membuka Al-Quran dengan tuntunan pesan singkat tersebut akan merasa kecil di hadapan Allah Swt.. Demikian ayatayat Allah Swt tersebut:

17.16 (QS. Al Israa' ayat 16): "Dan jika Kami hendak membinasakan suatu negeri, maka Kami perintahkan kepada orang-orang yang hidup mewah di negeri itu (supaya mentaati Allah) tetapi mereka melakukan kedurhakaan dalam negeri itu, maka sudah sepantasnya berlaku terhadapnya perkataan (ketentuan Kami), kemudian Kami hancurkan negeri itu sehancur-hancurnya."�

17.58 (QS. Al Israa' ayat 58): "Tak ada suatu negeri pun (yang durhaka penduduknya), melainkan Kami membinasakannya sebelum hari kiamat atau Kami azab (penduduknya) dengan azab yang sangat keras. Yang demikian itu telah tertulis di dalam kitab (Lauh Mahfuz)."

8.52 (QS. Al Anfaal: 52): "(Keadaan mereka) serupa dengan keadaan Firaun dan pengikut-pengikutnya serta orang-orang sebelumnya. Mereka mengingkari ayat-ayat Allah, maka Allah menyiksa mereka disebabkan disebabkan dosa-dosanya. Sesungguhnya Allah Maha Kuat lagi Amat Keras siksaan-Nya."�

Tiga ayat Allah Swt di atas, yang ditunjukkan tepat dalam waktu kejadian tiga gempa di Sumatera, berbicara mengenai azab Allah berupa kehancuran dan kematian, dan kaitannya dengan hidup bermewah-mewah dan kedurhakaan, dan juga dengan keadaan Firaun dan pengikut-pengikutnya. Ini tentu sangat menarik.

sumber; eramuslim
MySpace

MySpace

MySpace

MySpace

MySpace

MySpace

MySpace
salam..
 jeje minta maaf buat semua yg terasa / bengang / marah dengan sikap jeje akhir2 ni... jeje byk tak dtg meeting kat kolej.. kelas tak payah ckp la...jeje balik utk 3 hari ni pon utk siapkan asaimen dan presentation..

jeje mmg xbanyak amik tahu hal orang sekeliling akhir-akhir ni..jeje minta maaf sgt2.. jeje byk menyendiri..mencari ruang buat diri sendiri tatkala dihimpit perkara-perkara yang mengganggu fikiran dan seluruh jiwa dan raga jeje...

ayah jeje saket.. Beliau kena kanser usus.. tahap 4 sekarang kanser tu.. hari ayah jeje di bilik operation...jeje menunggu keseorangan selama tiga jam...jeje terpaksa bohong mak cakap yg itu cuma pembedahan biasa..jeje minta maaf..jeje takut mak terkejut...jeje bagitahu semua yg itu cuma pembedahan biasa..akhirnya doktor bedah jumpa jeje dan bagitahu yang ayah dlm keadaan tenat kerana pendarahan yg xhenti2..takde siapa2 kat sisi jeje masa tu...i'm alone...jeje tahankan air mata yg mmg tak sabar-sabar nak mengalir..jeje call mak...abang2..sedara mara..suruh dtg..sbb doktor suruh bersedia...bagaimana korang boleh bayangkan perasaaan jeje masa itu..

jeje tak minta simpati atau kesian..sekurang2nya memahami...itu pun cukup...

jeje mesti kuat ...tapi cuma depan mak dan abang2 jeje...sebab dorang dah cukup susah hati tgk keadaan ayah...xkan nak tambah lagi masalah diorang...sebelum jeje tidur itulah masa terbaik menjadi diri jeje yang sebenar..jeje nangis puas2..setelah puas menahan perasaan seharian..jeje manusia biasa yang lemah...

sekarang ayah masih di ICU...jeje mmg akan selalu ulang alik ke melaka untuk jumpa ayah...

ayah boleh pandang jeje..ayah dah sedar..tapi ayah masih belum boleh bercakap...jeje rindu nak dgr suara ayah...ya tuhanku...rasa dalam hati hanya tuhan yang tahu...sedih yang tak terucap...

jeje minta maaf buat semua yang telah jeje susahkan...maaf sebab jeje tak mampu nak jelaskan secara face to face sebab takut menangis macam budak kecik depan korang...harap faham keadaan jeje...sorry kalo buat masa ni jeje bukan jeje yg dulu..

to dayang..sorry tak dpt join dyg mse deepa raya...ramai lagi kawan kita yang sudi teman dyg nnti k...enjoy dat day...

to felo kak yan,kak fara, kak zuha, pali, alang, semua ajk blok 13..- minta maaf sebab byk tak datang meeting ...sorry sgt2...

kawan2 yang tak 'ter'sebut namanya...wawa, fizah, azfar, DLL... sory tak byk layan korg since naik cuti raya...kuh raya pon tak dapat nak hulur kat korg...

jeje tahu ini dugaan dariNya yang Maha Berkuasa..Sesungguhnya tuhan itu tidak akan menduga hambaNya luar dari kemampuannya...

Maaf seikhlas hati diucapkan buat semua...jeje harap korang akan semangat kat jeje..final dah dekat...jeje tak nak tersungkur dari jalan yang jeje dah lalui hampir separuh darinya...

Assalamualaikum..
Wahai pemilik nyawaku
Betapa lemah diriku ini
Berat ujian dari-Mu
Ku pasrahkan semua pada-Mu

Tuhan baru ku sadar
Indah nikmat sehat itu
Tak pandai aku bersyukur
Kini ku harapkan cinta-Mu

Reff:
Kata-kata cinta terucap indah
Mengalun berzikir di kidung doaku
Sakit yang ku rasa biar jadi penawar dosaku
Butir-butir cinta air mataku
Teringat semua yang Kau beri untukku
Ampuni khilaf dan salah selama ini
Ya Illahi muhasabah cintaku

Tuhan kuatkan aku
Lindungiku dari putus asa
Jika ku harus mati
Pertemukan aku dengan-Mu

Back to Reff:


para pecinta sejati tak suka berjanji,
tapi begitu mereka memutuskan untuk mencintai,
mereka akan segera membuat rencana untuk memberi....
-M. Anis Matta-


Allah Engkau dekat
penuh kasih sayang
takkan pernah Engkau biarkan hambaMu menangis
karena kemurahanMu karena kasih sayangMu
-opick-

Apa yang kau rasa ketika hati mendengar senandungnya?
Adakah sesuatu yang menelusup jauh ke relung hatimu?
Dan kau tak tahu benar apakah itu.

kakimu telah lelah merantau
menyisir pasir pantai tak berjejak
menerobos gerimis rancak berdecak
menyusuri kemarau yang mendesau
menguliti dedaunan hingga tinggal tulang belulangnya
kakimu telah lelah merantau
menjaga bayangbayang agar tak tersesat
memperbaiki nasib yang berayun di gendongan kehidupan yang terus melesat
masih, kau mencari keselarasan di hadapan penguasa tanpa batas

mari kuberitahu kau tentang sesuatu...
alangkah lembut jalan yang terbentang dalam jiwa sesudah hati berkata,
"cinta, kau begitu dekat...terlalu dekat hingga kurasakan hadirmu setiap saat"


antarkan aku pada kata
agar mampu kuungkap semua rasa
yang memainkan nuansanya dalam jiwa.....


dewimasyito.blogspot.com

8

Dalam Qur’an cinta memiliki 8 pengertian berikut ini penjelasannya:

1. Cinta mawaddah adalah jenis cinta mengebu-gebu, membara dan
“nggemesi”. Orang yang memiliki cinta jenis mawaddah, maunya selalu
berdua, enggan berpisah dan selalu ingin memuaskan dahaga cintanya. Ia
ingin memonopoli cintanya, dan hampir tak bisa berfikir lain.

2. Cinta rahmah adalah jenis cinta yang penuh kasih sayang, lembut,
siap berkorban, dan siap melindungi. Orang yang memiliki cinta jenis
rahmah ini lebih memperhatikan orang yang dicintainya dibanding
terhadap diri sendiri. Baginya yang penting adalah kebahagiaan sang
kekasih meski untuk itu ia harus menderita. Ia sangat memaklumi
kekurangan kekasihnya dan selalu memaafkan kesalahan kekasihnya.
Termasuk dalam cinta rahmah adalah cinta antar orang yang bertalian
darah, terutama cinta orang tua terhadap anaknya, dan sebaliknya. Dari
itu maka dalam al Qur’an , kerabat disebut al arham, dzawi al arham ,
yakni orang-orang yang memiliki hubungan kasih sayang secara fitri,
yang berasal dari garba kasih sayang ibu, disebut rahim (dari kata
rahmah). Sejak janin seorang anak sudah diliputi oleh suasana
psikologis kasih sayang dalam satu ruang yang disebut rahim.
Selanjutnya diantara orang-orang yang memiliki hubungan darah
dianjurkan untuk selalu ber silaturrahim, atau silaturrahmi artinya
menyambung tali kasih sayang. Suami isteri yang diikat oleh cinta
mawaddah dan rahmah sekaligus biasanya saling setia lahir batin-dunia
akhirat.

3. Cinta mail, adalah jenis cinta yang untuk sementara sangat membara,
sehingga menyedot seluruh perhatian hingga hal-hal lain cenderung
kurang diperhatikan. Cinta jenis mail ini dalam al Qur’an disebut
dalam konteks orang poligami dimana ketika sedang jatuh cinta kepada
yang muda (an tamilu kulla al mail), cenderung mengabaikan kepada yang
lama.

4. Cinta syaghaf. Adalah cinta yang sangat mendalam, alami, orisinil
dan memabukkan. Orang yang terserang cinta jenis syaghaf (qad
syaghafaha hubba) bisa seperti orang gila, lupa diri dan hampir-hampir
tak menyadari apa yang dilakukan. Al Qur’an menggunakan term syaghaf
ketika mengkisahkan bagaimana cintanya Zulaikha, istri pembesar Mesir
kepada bujangnya, Yusuf.

5. Cinta ra’fah, yaitu rasa kasih yang dalam hingga mengalahkan
norma-norma kebenaran, misalnya kasihan kepada anak sehingga tidak
tega membangunkannya untuk salat, membelanya meskipun salah. Al Qur’an
menyebut term ini ketika mengingatkan agar janganlah cinta ra`fah
menyebabkan orang tidak menegakkan hukum Allah, dalam hal ini kasus
hukuman bagi pezina (Q/24:2).

6. Cinta shobwah, yaitu cinta buta, cinta yang mendorong perilaku
penyimpang tanpa sanggup mengelak. Al Qur’an menyebut term ni ketika
mengkisahkan bagaimana Nabi Yusuf berdoa agar dipisahkan dengan
Zulaiha yang setiap hari menggodanya (mohon dimasukkan penjara saja),
sebab jika tidak, lama kelamaan Yusuf tergelincir juga dalam perbuatan
bodoh, wa illa tashrif `anni kaidahunna ashbu ilaihinna wa akun min al
jahilin (Q/12:33)

7. Cinta syauq (rindu). Term ini bukan dari al Qur’an tetapi dari
hadis yang menafsirkan al Qur’an. Dalam surat al `Ankabut ayat 5
dikatakan bahwa barangsiapa rindu berjumpa Allah pasti waktunya akan
tiba. Kalimat kerinduan ini kemudian diungkapkan dalam doa ma’tsur
dari hadis riwayat Ahmad; wa as’aluka ladzzata an nadzori ila wajhika
wa as syauqa ila liqa’ika, aku mohon dapat merasakan nikmatnya
memandang wajah Mu dan nikmatnya kerinduan untuk berjumpa dengan Mu.
Menurut Ibn al Qayyim al Jauzi dalam kitab Raudlat al Muhibbin wa
Nuzhat al Musytaqin, Syauq (rindu) adalah pengembaraan hati kepada
sang kekasih (safar al qalb ila al mahbub), dan kobaran cinta yang
apinya berada di dalam hati sang pecinta, hurqat al mahabbah wa il
tihab naruha fi qalb al muhibbi

8. Cinta kulfah. yakni perasaan cinta yang disertai kesadaran mendidik
kepada hal-hal yang positip meski sulit, seperti orang tua yang
menyuruh anaknya menyapu, membersihkan kamar sendiri, meski ada
pembantu. Jenis cinta ini disebut al Qur’an ketika menyatakan bahwa
Allah tidak membebani seseorang kecuali sesuai dengan kemampuannya, la
yukallifullah nafsan illa wus`aha (Q/2:286)

ihsan dari dewimasyito.blogspot.com
assalamualaikum..
akhirnya kembali ke ukm ...
aku penat..secara mental dan fizikalnya...
aku rindu ayah..
aku nak dengar ayah panggil nama aku..
tak kisah kalo ayah menjerit nama aku sekalipun...
aku rindu sangat..
tak tahu mana nak letak rindu yang melimpah ruah ni..
buat aku rasa kosong kdg kala...
rasa macam aku dah takde apa2 lagi...
ya tuhan...
padaMu hamba yang lemah ini mengadu..
berikan aku kekuatan..saat ini aku terasa lemah...

Ya tuhan...
hatiku penuh dengan segala rasa duka yang tak terluah...
aku benci bila aku tertawa..
aku rasa begitu palsu sekali..
sedangkan hatiku memberontak, setiap kali senyum palsu ini terukir...
aku penat...
berpura-pura sebegini...
seolah-olah aku kuat..
sedangkan semangatku semakin reput....

tuhan....
salam..
maaf buat pembaca sekalian...hehe..dah lama xpost kat cni....
assalamualaikum..
hai...

Yeay..esok jeje balek kg...yahooo...
setelah bergelut dgn asaimen yg perlu di submit sebelum raya menjelang...akhirnya jeje boleh angkat kaki balek kg.

So..jeje ..

Nak mainta maaf zahir dan batin..maaf dari ujong rambut sampai ujong kaki buat semua yang kenal jeje secara langsung atau tak langsung (ceh, mcm siaran langsung berbayar lak)... Mintak mahap le jika ada yang terasa dengan kata-kata jeje, perbuatan jeje kat korang selama kita berkenalan secara langsung dan tak langsung ek...jeje manusia biasa yg memang penuh dengan kesilapan mahupun kekhilafan diri.

Nak mengucapkan selamat hari raya eidulfitri buat...

1. rumet jeje ... DYGKU MAS RAFIDAH...dah sampai sarawak dah dier..hehe..jgn balek lambat2 ek...hah, jgn lupe bwk kueh raya taw..kalao tak..dyg tdoq kat luar pas raya nt...hehe
























2. buat kwn2 gila2 keris mas...Azfar dan Fizah..hah, ni pon dah sampai ke kg halaman memasing..sorg kat perak sorg kat Ganu kite...

 
(Fizah kat sebelah kiri, dan azfar kat sebelah kanan..yg menyelit kt tgh tu geng baek punya mse kat setiu - program khdmt masy.)
3.  Barisan MT dan EXCO ASPIRASI UKM...
(Gaban, Mista Pres - Pali, Wawa, dan ctiey Eka)
Ex-Officio - Abg Sarfar
Alang...yg pegang air tu...
Dyg ( sekali lagi), Kak Fizah, Ena, Eka (sekali lagi).

4. Course mate ku sekalian....


(haa, senang..aku amik gmba semua sekali..saoe yg xd tu..mahap bebyk le...hehe)
Fara Dol, Yatt dan eka...
5. Semua warganegara keris mas....
6. Semua warga Ukm ( mcm forfular lak blog ak nih nk wish kat semua)..hehe
7. Semua pembaca kesayangan Novel DiBius Cinta..teruskan membaca ye..
8. Bebudak oldskool, SKBTR 2 (1995-2000), BRASS (2002-2005), SMK MUNSHI ABDULLAH (2006-2007)...

9. Makcik dok sebelah umah mase kecik2 dolu2...
10. Pakcik jual askem paddle pop kat skolah ren. agama dolu...
11. Kak Ana yang bwk bas skola mse aku skolah ren. dgn pakcik man yg bwk bas skola mse ak skolah menengah..
12. Pakcik2 bas UKM..hehe
** Ak dah melalut.... ok..sekian.......

no talipOn